interview met René Hake

Interview met René Hake

Hallo!

Na een tijdje weg te zijn geweest, beginnen we weer met een nieuw seizoen met interviews. Vandaag is onze trainer René Hake aan de beurt.

We hebben buiten afgesproken onder de overkapping voor het Supportershome. René is een vriendelijke, rustige man, die al een tijdje meedraait in de voetbalwereld. René is 50 jaar oud en woont met zijn vrouw en vier kinderen (waarvan niet alle kinderen meer thuis wonen) in het dorpje Erica. René is op 17-jarige leeftijd begonnen als speler bij FC Emmen en heeft daar drie jaar lang gespeeld in de jeugd en in het tweede elftal. Hij brak als speler echter niet door en is daarna gelijk trainer geworden. René deed ondertussen al de sportopleiding in Heerenveen. Hij is eigenlijk wel gelijk in Emmen gebleven en is daar vanaf zijn 21e aan het werk gegaan als jeugdtrainer..

René is daarna verder gegaan bij de jeugdopleiding van FC Twente. Vervolgens naar FC Emmen als hoofdtrainer, PEC Zwolle (assistent trainer), FC Twente (eerst assistent-trainer, daarna hoofdtrainer), SC Cambuur (hoofdtrainer), FC Utrecht (eerst bij Jong FC Utrecht, daarna als hoofdtrainer van het eerste elftal) en nu is hij hier bij Kowet. Go Ahead Eagles heeft René zelf gevraagd en hij heeft toen een paar gesprekken gevoerd voordat hij hier uiteindelijk trainer werd.

Het bevalt René tot nu toe heel goed, hij vindt het leuk om nieuwe mensen te leren kennen en nieuwe ideeën mee te brengen. Elke week wordt er gekeken hoe de spelers zich ontwikkelen (op de trainingen en in wedstrijden) en of ze misschien rustig aan moeten doen omdat ze lichamelijke klachten hebben of vermoeid zijn. Het leukste blijft voor René om wedstrijden te winnen met het team. Omdat je met jongere mensen omgaat, krijg je veel mee van hun belevingswereld en leer je elke dag weer.

René heeft niet echt een voorbeeldtrainer. Hij geeft aan dat hij wel allerlei bekende trainers kan opnoemen, maar hij kent ze niet persoonlijk en kan dus moeilijk over hun kwaliteiten als trainer oordelen. De hoofdtrainers van FC Emmen hebben hem wel geïnspireerd.

Elke dag staat René tegen zes uur ’s ochtends op en om ongeveer kwart voor zeven rijdt hij weg uit Erica. Meestal is hij dan om acht uur / kwart over acht op de club. Vervolgens neemt hij een bakje koffie met de stafleden en praten ze over de dagelijkse dingen die iedereen heeft meegemaakt. Om half negen komt de staf bij elkaar om de dag door te nemen, trainingen te bespreken en te bepalen of er nog individuele gesprekken moeten worden gevoerd. ‘s Middags wordt er dan gezamenlijk geluncht en wordt er bepaald of er nog met spelers videobeelden moeten worden bekeken of dat er nog een keer extra moet worden getraind. Rond de klok van vijf sluiten ze samen af en bespreken ze nog even hoe de dag is verlopen, of er dingen zijn opgevallen en wat er die dag goed ging en of er nog dingen verbeterd kunnen worden.

Trainer zijn kost volgens René heel veel energie, omdat je aan veel dingen moet denken, niks wilt vergeten, continu alert moet zijn en goed moet kunnen communiceren. Buiten het voetbal om heeft René weinig tijd over voor andere hobby’s, maar als hij tijd over heeft, dan is hij lekker met zijn gezin samen, bekijkt hij sport op televisie en neemt hij soms de tijd om te hardlopen of tegen een balletje te trappen. Doel is om aan het einde van het seizoen met Go Ahead Eagles boven de streep te staan, waardoor we opnieuw een seizoen in de Eredivisie blijven.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.